keskiviikko 24. toukokuuta 2017

Niko-veneen rakenteista

Syksyllä 2016 järjestimme yhteistyössä Kuopion kansalaisopiston kanssa soutuveneen rakennuskurssin. Kurssiveneenä tehtiin Niko-retkisoutuveneitä, kuten kevään 2016 kurssillakin. Materiaaleina käytettiin mäntyä, 6mm Vendia-venelautaa ja 18mm koivuvaneria.

Poikkeuksena kevään kurssiin oli se, että veneen kölirunkoa oli kesän aikana muokattu veneen keulan osalta rakentamisen helpottamikseksi. Rakenteen muutokset eivät vaikuta veneen ulkonäköön tai ominaisuuksiin.

Oikeassa reunassa keulapuun osat
Keulapuu ja jäykät kaaret jyrsittiin koivuvanerista oikeaan muotoon cnc-koneella. Keulapuussa näkyvät reiät ovat kohdistusreikiä joiden avulla keulapuun liimaus onnistui helposti. Suunnitteluvaiheessa keulapolvioiden paikat oli suunniteltu hyvin, ne muuttuivat hiukan edelliseen malliin verrattuna. Pitkittäisrimoja  ei enää tavitse viedä keulapuulle asti vaan ne loppuvat keulapolvioon.
Keulapolvion ja pitkittäisriman liitos

Lisäksi pieni, mutta tarpeellinen muutos oli tukirima ykköslaudan keskelle veneen sisäpuolelle. Samalla se toimiin pohjatrallien tukipuuna. Pohjatrallien jyrsinmallineet jyrsittiin myös cnc-koneella. Penkit ja trallit tehtiin 9mm Vendia-venelaudasta.

Alin rima toimi ykköslaudan tukena, sekä pohjatrallien tukena

Puuvalmis Niko-vene
Kurssilla tehtiin yhteensä 6 kpl Niko-retkisoutuveneitä puuvalmiiksi. Aikaa näihin käytettiin 7 viikonloppua, ei sen pitempään. Lisäksi innokkaat kurssilaiset tekivät omatoimisesti jalkatukia, hankaimia, airoja ja liukupenkin tukia kurssin ulkopuolella vapaa-ajallaan.
1 kommentti:

  1. Хочу тоже построить лодку. Будут ли еще курсы

    VastaaPoista