perjantai 22. tammikuuta 2016

Puuvenemallien kehittämiseen liittyviä toimijoita Pohjois-Savossa

Toimijoita ja linkkejä heidän sivuilleen

Kansalaisopiston venekurssimalliksi sopivaa venemallia on kehitetty jo kauan. Puuveneenrakennuksen uranuurtaja Itä-Suomessa on ollut Ingmanin- ja nykyään Sakkyn Veneopiston opettaja Esko Mattsson. Hänen ammatilliseen veneenrakentajatutkintoon johtavien koulutusten yhteydessä on kehitetty myös kansalaisopistoihin sopivia venemalleja. Eskon nykyisten koulutusryhmien aikaansaannoksiin voi tutustua Veneopiston sivuilla.

Venesuunnittelija Jarmo Häkkinen on viime aikoina suunnitellut suurimman osan uusista Itä-Suomeen rakennettavista uusista puuveneistä. Hän ylläpitää sivustoa Veneenrakentaja, jossa tarinaa myös kuntosoutuveneestä.

Rautalampilainen Kari Rytkösen johtama premiumtuotehistoriaa omaava yritys Vendia Woods tekee venelautaa ja viilutuotteita Euroopan uudenaikaisimalla leikkkaukseen perustuvalla viilunkäsittelylinjalla, josta viilusta Vendia venelautakin tehdään. Nyt yritys luo kansainvälisiä markkinoita. 

Kuntosoutuvene on uusi venemalli. Sen kehitystä seurataan monilla tahoilla mielenkiinnolla. Rakenne on radikaalisti perinteisestä soutuveneestä poikkeava vaikka vene onkin mahdollismaan paljon perinteisen soutuveneen näköinen ja vene tehdään puusta. Veneellä kuitenkin haetaan nykyistä sporttisempaa asiakaskuntaa ja etenkin helpompaa kansalaisopistoihin sopivaa rakennettavuutta. Vene- ja kamera-alan harrastaja Tapio Nykyri on tehnyt videon retksoutuveneen rakentamisesta.




Kuntosoutuveneen edeltäjä "Venla" on myös tehty Vendia laudasta. Venla perustuu ulkonäötään perinteisempään soutuvenemalliin. Seitsemänlautaisena se on työläs mutta lopputuotteena on oikein kaunis vene. Työmäärä on yli kaksisataa tuntia silloin kun sitä tehdään kurssiveneenä. Lisää tarinaa ja kuvia Venla-veneestä löytyy mm. täältä!

Kuopion Puuveneveistäjät ry on viiden eri alan ammattihenkilön ja opettajan perustama yleishyödyllinen yhdistys. Kaikki perustajat ovat suorittaneet myös ammatillisen veneenrakentajatutkinnon.  Kuopion 100-vuotias kansalaisopisto on kurssiasioissa yhdistyksen tärkein yhteistyökumppani. Yleishyödyllisen toiminnan ja kurssien järjestämisen lisäksi yhdistyksen tiloissa tehdään sekä omaa tuotekehitystä että testataan ja kehitetään valmiita venemalleja. Yhdistyksen toimitiloissa on työn alla mm. Paul Hämäläisen polkuvene sekä Kari Solehmaisen suunittelema negatiiviseen köliin perustuva testivene. Tämän vesillelasku tapahtunee alkukesästä 2016 jossa yhteydessä venettä on luvattu esitellä myös medialle. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti