lauantai 8. lokakuuta 2016

Kaarihallikatoksia veneiden talvisäilytykseen

Yhdistyksen tiloissa rakennettiin lokakuun alussa suhteellisen kookas puinen veneen talvisäilytyskatos (plk; 12x4x4,5m).

Katos pystytettiin Kuopion Pirttiniemeen 8.lokakuuta upean puisen
Satu matkaveneen suojaksi. Kuvassa pressut vielä puuttuvat.

Satama-aluella katosta pystytettäessä oli vilskettä, sillä veneiden nosto vesiltä oli kiivaimmillaan.

Nosturiautoilla on kiirettä yhteisnostopäivänä (8.lokakuuta).


Kaaret rakennettiin, esikoottiin ja numeroitiin yhdistyksen verstaalla.

Katos odottaa pressua. Venekatokset tulee ankkuroida kunnolla.
Katoksen ankkuroinnissa ja katoksen rakenteessa on varauduttava
vuoden myrskyisimmän päivän kovinpaan tuulenpuuskaan!
Myös lumikuorma tulee huomioida.

Kuopion Puuveneveistäjät ry tarjoaa venekatospalveluita veneilijöille.
Ota yhteyttä ja kysy meiltä lisää!


sunnuntai 29. toukokuuta 2016

Kuntosoutuveneiden "Neitsytristeily"

Savisaaressa tehdyt hienot lakatut kuntosoutuveneet olivat toukokuun lopulla ensiretkellään Kallavedellä.  Ensisoutu sunntautui Hamilahteen. Alla kuvassa osa veneistä saapumassa leiripaikkaan Puijon torni taustallaan.


Halusimme ottaa veneistä heti ensi soudulla hiukan enemmän irti ensimmäisen 10 kilometrin etapilla ja - voi sitä rakkojen määrää... Mutta hienosti kulkivat, olivat suuntavakaita ja niin komeita!


Ensisoudulta tehtiin myös video. Tapio Nykyrin ja Heikki Puustisen kuvaama video on nähtävissä Youtubessa ja sen voi katsoa tätä klikkaamalla. Hienot keväiset maisemat, kaunis sää ja upet veneet!

Myös kuntosoutuveneen tekemisestä Kuopion kansalaisopiston kurssilla on Tapio Nykyrin kuvaama video katsottavissa netissä, sen voi katsoa täältä.





torstai 31. maaliskuuta 2016

Kallavesj`-messut 1.-3.4.2016

Kuopiossa oli huhtikuun 2016 alussa perinteiset Kallavesj´-messut.

Esillä oli kaikenlaista veneilyyn ja vapaa-aikaan liittyvää ja komeimpana ja uljainpana tietysti Kuopion kaupungin ja Kuopion Puuveneveistäjien sekä Savisaaressa kokoontuneen kansalaisopiston veneenrakentajaryhmän rakentama ja esillepanema uusi kuntosoutuvene!






Messuilla esiteltiin myös "Tapio" matkavene. Tapio Nuutinen on tehnyt useamman vuoden ajan massiivipuista venettä ja lopputulos on kyllä esittelemisen arvoinen. Tämäkin vene oli nähtävillä messuilla.



sunnuntai 14. helmikuuta 2016

Puuveneitä tehdään tilauksesta - myös muita alan palveluita!

Yhdistyksen jäsenillä on useita erilaisia veneitä omassa käytössään. Pari venettä on myytävänä.




Yhdistyksen varastosta löytyy mm.  matkavene fiskari "Melinda II" sekä upouusi kuntosoutuvene "Niko" (kuva alla) sekä näppärä kalastusvene Kuggom-jolla, jotka voidaan myydäkin.




Kupariprikat ja kuparinaulat 1.5.2016 alkaen

katso lisätiedot aloitussivulta aukeavasta erillisistä välilehdistä

Voit kysyä myös  yhdistyksen veneenrakentajatutkinnon suorittaneilta veneenveistäjiltä kaikkia muita puuveneisiin liittyviä palveluja kuten esimerkiksi:
- uusia puuveneitä tehdään tilaustyönä
- veneiden huollot
- veneiden korjaukset
- neuvonta ja konsultointi puuveneiden korjaus- ja huoltotöissä tuntityönä
- veneenrakennuksen osasarjat ja airot
- venekatokset ja kaarihallit
- uudet käytännölliset metalliset veneenrakennuspukit ja retkisoutuhankaimet
- venealan suunnittelutyöt ja testausprojektit
- veneenrakennuskurssit lyehköinä intensiivikursseina sopimuksen mukaan esimerkiksi yrityksien henkilöstölle tai yhdistysten jäsenille sekä kansalaisopistoille

Lisätietoja antavat:
Heikki Tikkanen; 040 8346 536
Kari Solehmainen; 044 5760 552
Tapio Nuutinen; 040 7190 240
tai sähköpostilla; kuopionpuuveneveistajat (at) gmail (piste) com



Alla oleva soutuvene vielä myymättä. Pinakäsittelynä huolella tehty pellavaöljy-tervakäsittely ja vedenalaisessa osassa punainen rautamönjäkäsittely.
"Kuggom" jolla, tämä todella kevyt soutaa!
Tässä soutaa tekijä, veneenrakentaja Heikki Tikkanen.








tiistai 2. helmikuuta 2016

Veneveistämöllä oli avoimet ovet 7.2.2016

Puuvalmis kuntosoutuvene,
penkit vielä asentamatta.
Savisaaressa, sen pohjoispäässä, Kuopion Yliopiston ja Kysin välissä, siellä on usean vapaa-ajan yleishyödyllisen harrastejärjestön ja ratsastajien tukikohdat.

Uusimpana Savisaaressa aloittaneet puuveneenveistäjätkin esittelivät omaa toimintaansa. 

Kuopion 100-vuotiaan kansalaisopiston veneenrakentajakurssilaiset näyttivät vierailijoille, kuinka puusta valmistettu kaunis kunto- ja retkisoutuvene valmistetaan. 


Menno ja Matti tekivät jo toista venettään! 
Opiston veneentekijöillä oli tekemisessä rento fiilis, kuten kuvasta näkyy. Kahvitaukojen ja rupatteluhetkien lomassa veneitä syntyi melkein kuin itsestään!

Laskiaissunnuntaina yleisölle kerrottiin venekursseista, ja miten sellaisille voi osallistua. 

Sunnuntaina oli mahdollista tutustua myös Savisaren alueella samassa ryppäässä olevien Kallan Melojien ja Kuopion Ratsastuskeskuksen toimintaan!

Kansalaisopisto venekurssilaisia kävi tervehtimässä muun yleisön lisäksi myös useita median edustajia.

Laskiaissää oli hiukan kostea laskiaisena 2016,


torstai 28. tammikuuta 2016

Kätevä venepukki


Veneenveisto se on suoraselkäisen ihmisen hommaa. Nimittäin silloin jos on hyvä rakennuspukki...



Savisaaren veneenveistäjien veneet tehdään metallisten lattiaan pultattujen pukkien varassa. Pukkia voi nostaa korkeussuunnassa puolisen metriä ja kallistaa näppärästi molempiin suuntiin noin 75 astetta. Eikä ole tekemistä häiritseviä härpäkkeitä. Siis suorastaan herraskaista hommaa on veneenveisto nykyään.

Pukit on suunnitellut ja toteuttanut Kari Solehmainen. Häneen saa yhteyttä kuopionpuuveneveistajat(at)gmail(piste)com osoitteella mikäli pukkien hankinta alkaisi kiinnostamaan.


tiistai 26. tammikuuta 2016

Pian nappaa...

...oikein kunnon vonkale!





Näiden ottaviksi todettujen vaappujen valmistus alkaa 26.1.2016 Veistämöllä Kuopion kansalaisopiston kalastusvälinekurssilla. Opettajina ovat Heikki Tikkanen ja Paul Hämäläinen.

Kurssilla valmistetaan myös hienot itse tehdyt haavit, onhan emävonkaleet saatava jotenkin vängättyä laidan yli veneeseen!

lauantai 23. tammikuuta 2016

Vene on Savossa kippurakärkinen!

Savisaaren veneet alkavat olla pintakäsittelyä vaille valmiita. Tämä alla kuvassa näkyvä vene ensimmäisestä tuotantosarjasta saa vesillelaskun yhteydessä nimen "Tuulikki" ja asiaan kuuluvan hopeisen arvokyltin. Toki vesillelaskun yhteydessä vietettänee hyviin tapoihin kuuluvat asialliset juhlallisuudet shampanjoineen ja muine menoineen...



   
Tämä kuntosoutu- ja retkivenemalli on alunperin suunniteltu vähintäänkin valtakunnalliseksi Maakunnissa on perinteisesti olleet omat venemallit, ja savolainen soutuvene on yksi laajimmalti levinneistä. Sen tunnistaa tyylikkäästä kippurakeulasta. Kokka on veneen näkyvin osa, ja lopulta tyylipisteet veneelle tulevat suurelta osin sen perusteella!

Tuulikissa keulan muotoilussa on onnistuttu jotakuinkin täydellisesti, maakuntahengessä tietenkin. Keula, ja sitä myötä koko vene on saanut ympäristössään ansaitusti suurta ihailua! 

On se vaan tuo lapikkaan kärkeä muistuttava kippurakärki niin kaunis! Meistä savolaisista...  

  

perjantai 22. tammikuuta 2016

Puuvenemallien kehittämiseen liittyviä toimijoita Pohjois-Savossa

Toimijoita ja linkkejä heidän sivuilleen

Kansalaisopiston venekurssimalliksi sopivaa venemallia on kehitetty jo kauan. Puuveneenrakennuksen uranuurtaja Itä-Suomessa on ollut Ingmanin- ja nykyään Sakkyn Veneopiston opettaja Esko Mattsson. Hänen ammatilliseen veneenrakentajatutkintoon johtavien koulutusten yhteydessä on kehitetty myös kansalaisopistoihin sopivia venemalleja. Eskon nykyisten koulutusryhmien aikaansaannoksiin voi tutustua Veneopiston sivuilla.

Venesuunnittelija Jarmo Häkkinen on viime aikoina suunnitellut suurimman osan uusista Itä-Suomeen rakennettavista uusista puuveneistä. Hän ylläpitää sivustoa Veneenrakentaja, jossa tarinaa myös kuntosoutuveneestä.

Rautalampilainen Kari Rytkösen johtama premiumtuotehistoriaa omaava yritys Vendia Woods tekee venelautaa ja viilutuotteita Euroopan uudenaikaisimalla leikkkaukseen perustuvalla viilunkäsittelylinjalla, josta viilusta Vendia venelautakin tehdään. Nyt yritys luo kansainvälisiä markkinoita. 

Kuntosoutuvene on uusi venemalli. Sen kehitystä seurataan monilla tahoilla mielenkiinnolla. Rakenne on radikaalisti perinteisestä soutuveneestä poikkeava vaikka vene onkin mahdollismaan paljon perinteisen soutuveneen näköinen ja vene tehdään puusta. Veneellä kuitenkin haetaan nykyistä sporttisempaa asiakaskuntaa ja etenkin helpompaa kansalaisopistoihin sopivaa rakennettavuutta. Vene- ja kamera-alan harrastaja Tapio Nykyri on tehnyt videon retksoutuveneen rakentamisesta.




Kuntosoutuveneen edeltäjä "Venla" on myös tehty Vendia laudasta. Venla perustuu ulkonäötään perinteisempään soutuvenemalliin. Seitsemänlautaisena se on työläs mutta lopputuotteena on oikein kaunis vene. Työmäärä on yli kaksisataa tuntia silloin kun sitä tehdään kurssiveneenä. Lisää tarinaa ja kuvia Venla-veneestä löytyy mm. täältä!

Kuopion Puuveneveistäjät ry on viiden eri alan ammattihenkilön ja opettajan perustama yleishyödyllinen yhdistys. Kaikki perustajat ovat suorittaneet myös ammatillisen veneenrakentajatutkinnon.  Kuopion 100-vuotias kansalaisopisto on kurssiasioissa yhdistyksen tärkein yhteistyökumppani. Yleishyödyllisen toiminnan ja kurssien järjestämisen lisäksi yhdistyksen tiloissa tehdään sekä omaa tuotekehitystä että testataan ja kehitetään valmiita venemalleja. Yhdistyksen toimitiloissa on työn alla mm. Paul Hämäläisen polkuvene sekä Kari Solehmaisen suunittelema negatiiviseen köliin perustuva testivene. Tämän vesillelasku tapahtunee alkukesästä 2016 jossa yhteydessä venettä on luvattu esitellä myös medialle. 


torstai 21. tammikuuta 2016

Parityönä syntyy veneitä hirmu vauhdilla Savisaaresta 9.1.2016 alkaen

Iloiset veneenrakentajat tekevät veneitä Kuopion Savisaaressa. Ulkona on pakkasta -30C, mutta sisällä veneveistämöllä on lämmintä. Leppoisan lämmin on työryhmänkin yhteishenkikin kun komeita puuvalmiita veneitä syntyy muutaman päivän työn tuloksena. Kuopion kansalaisopiston kurssina seitsemän veneen tekoon on varattu neljä viikonloppua ja lisäksi kaksi viikonloppua viimeistelyyn ja veneiden varusteluun. Pintakäsittely tehdään erikseen myöhemmin.   




Kuvassa Merja ja Ismo, viimeinen lauta paikoilleen reilun kolmen työpäivän jälkeen!

Kaksi kuntosoutuvenettä Kuopion Puuveneveistäjiltä, nk. nollasarjan valmistus


Savisaaren veistämöllä Kuopiossa tehtiin kaksi kuntosoutuvenettä marraskuussa 2015. Veneen on suunnitellut venesuunnittelija Jarmo Häkkinen. Kuntosoutuvene on ristitty "Nikoksi" suunnittelijan lapsenlapsen mukaan.

Venemallin lähtökohtana on ollut saada veneelle mm. helppo valmistettavuus kansalaisopistojen kursseilla ja että vene on hyvä retki- ja kuntosoutuveneeksi. Vene on kevyt, se painaa vain 51 kiloa.  

Venelautana käytettiin nollasarjassa  Vendia Woodsin Vendia venelautaa, joka on loistava innovaatio puuvenealalle. Se on lauta joka on kuin vaneria, mutta sitäkin parempi ja helpompi rakennusmateriaali koska se on suunniteltu nimenomaan venekäyttöön. Materiaali on mäntyä, ja sellaista vaneriahan ei nykyään Suomessa valmisteta. 



Kuvassa yläpuolella on Kuopion Kalaryssäyksessä ensiesittelyssä ollut uusi kuntosoutuvenemalli Niko.


Kuopion Puuveneveistäjät ry toimii Kuopion kaupungilta vuokratuissa tiloissa. Yhdistyksen tarkoituksena on olla luontevana osana Kuopion Savisaareen suunnitellussa virkistys- ja vapaa-ajan toiminnassa yhdessä siellä olevien muden harrastetoimijoiden kanssa (Kallan melojat, Kuopion Retkeijijät, Kuopion Hiihtäjät, Savisaaren Ratsastuskeskus) . Yhdistys järjestää mm. kursseja yhdessä Kuopion kansalaisopiston kanssa ja kehittää toimintaansa resurssiensa ja sitä mukaa kuin ympäristössä odotuksia ilmenee. Toimitilat ovat puuveneharrastajien työtilana.

Tammikuussa 2016 järjestettävä puuveneiden valmistuskurssi on ensimmäinen Savisaaressa. Lähtökohtana alun alkaen oli, että tehdään kuntosoutuveneitä, koska niiden uskotaan olevan helpompia ja nopeampia valmistaa kuin perinteisemmät veneet ja toisaalta kunto- ja retkisoutuun sopivan mallin uskotaan olevan kiinnostava nykykäyttäjien keskuudessa.

Alla kuva ensimmäisistä Savisaaressa rakenteilla olevista kuntosoutuveneiden perusrungoista, pitkittäisrimat paikoillaan, joihin venelaudat kiinitetään.




Vene on jäykkärunkoinen, perustuu pitkittäisiin lautojen tukirimoihin ja cnc-työstettyihin osiin.
Vene on 581 sm pitkä ja 140 sm leveä.

Tavoiteellisena työaikana tällaiselle veneelle on noin 45 tehokasta työtuntia, mutta jo reilun 100 tunnin työaika kurssiveneenä olisi erittäin suuri harppaus valmistettavuudessa.




Lautojen asennus on suhteellisen helppoa, koska ne esityöstetään valmiiksi täysimittaisiksi ja viimeistellään jyrsien lopulliseen muotoonsa ennen paikalleen asennusta. Koska liitos ei ole limiliitos vaan pikemminkin lähellä puskusaumaa, on lautojen asennus melko yksinkertaista. Ennen laudoitusta suurempi työ on pitkittäisten rimojen viisteiden muotoon höyläämisessä.




Kun laudoitus on tehty, viimeistellään lautojen väliset raot tasalevyisiksi.



Ja lopuksi vedetään liimamassakerros lautojen välisiin rakoihin, joilloin vene päällisin puolin alkaa näyttää melkolailla valmiilta.



Jos lautojen asennuksessa on onnistuttu hyvin, liimamassan roiskeiden puhdistus ja viimeistely sujuvat melkolailla joutuisasti. Sitten päästään ulkopuolisten törmäyslistojen asennukseen ja sisäosien loppuunrakentamiseen (istuimet ja pohjatrallit yms).

Lopuksi vene pohjustetaan, kyllästetään (1-5 päivää) ja lakataan (vähintään 7-10 kerrosta, 1-2 kerrosta päivässä). Sitten vene onkin heloitusta (mm. kölikisko, keularengas, airot hankaimien vastakappaleet) vaille valmis vene! 



Lienee syytä kuitenkin todeta, että tämä(kään) "helpohkolta" vaikuttava vene ei ole mikään palapeli vaan rakentaminen vaatii lukuisia kovia työpäiviä, ennen kuin se on vesillelaskukunnossa! Jopa niin kovia työpäiviä, että saattaa tuntua varteenotettavalta vaihtoehdolta viedä vene olohuoneeseen arvokalusteeksi, sillä niin kauniskinhan tämä venemalli on!